Wat is sporttherapie?

Je kunt bij Best Fysiek terecht voor de behandeling van pijnklachten en blessures aan spieren en pezen. Daarvoor hebben we een sporttherapiebehandeling.

Sporttherapie is een vorm van massagetherapie die erop gericht is het zelfherstellend vermogen van het menselijk lichaam te bevorderen. Tijdens een sporttherapiebehandeling zorgt de sporttherapeut voor ontspanning en een betere doorbloeding van bijvoorbeeld de huid, het bindweefsel, de fascie, de spieren en de gewrichten. Dat kan met verschillende massagevormen (of combinaties daarvan) :

  • sport- en ontspanningsmassage
  • bindweefselmassage
  • fascietechnieken
  • cuppingtherapie
  • triggerpointtherapie
  • mobilisaties

Ook een sporttherapiebehandeling is maatwerk. De technieken die de sporttherapeut gebruikt zijn afhankelijk van wat jouw lichaam nodig heeft. Bij de ene persoon kan de sporttherapiebehandeling gericht zijn op het afvoeren van afvalstoffen en het zorgen van een goede doorbloeding van de spieren. Voor een andere cliënt zal een behandeling van de triggerpoints of het los masseren van vastzittend bindweefsel een effectief onderdeel van de behandeling zijn. Daarnaast kan het zinvol zijn om ook te kijken naar vormen van krachttraining en mobiliteitstraining om dezelfde klachten in de toekomst te voorkomen.


Voor wie is sporttherapie?

Sporttherapie is niet alleen voor sporters. Klachten zoals overbelasting of blessures ontstaan niet alleen in de sport, maar kunnen ook ontstaan door werk of door klussen in huis. Ook niet-sporters kunnen heel veel baat hebben bij deze manier van behandelen.

Heb je klachten die te verklaren zijn door een ziekte of een stoornis in de anatomische structuur (bijvoorbeeld een botbreuk of een spierscheuring)? Dan verwijst de sporttherapeut je door naar de huisarts of de fysiotherapeut.


Verschil tussen sporttherapeut en sportmasseur

Een sportmasseur gebruikt massage als techniek voor de behandeling en verzorging van spieren en spierklachten. Het gevoel dat 'alles vastzit' is een klacht die sportmasseurs vaak horen. De sportmasseur zal de spieren dan losmasseren door gebruik te maken van strijkingen (effleurages) en knedingen (petrissages). 

De sporttherapeut kijkt niet alleen verder dan alleen de spieren en de spierklachten, maar gebruikt ook meer technieken. De sporttherapeut zal tijdens de behandeling ook kijken naar het bindweefsel en de gewrichten. Met bindweefseltechnieken en cuppingtechnieken kan het bindweefsel soepeler gemaakt worden. Triggerpointtechnieken kunnen triggerpoints of spierknopen deactiveren. Dankzij gewrichtsmobilisaties zal de bewegingsuitslag (mobiliteit) van een gewricht verbeteren.


Sporttherapiebehandeling boeken?

Wil je bij mij een sporttherapiebehandeling boeken om weer beter te kunnen en blijven bewegen? Neem dan contact met mij op.